Wanneer je een kat in huis neemt, komt er veel bij kijken. Naast het feit dat je een nieuw gezinslid krijgt, heb je ook een aantal verantwoordelijkheden. Een kat verzorgen is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Daarnaast kan een kat veel voor je betekenen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die veel alleen zijn of veel thuis werken. Met een kat in huis kan je ervoor zorgen dat dit gezelliger wordt. In dit blog lees je alles over de verzorging van je kat. Van voeding tot aandacht en van spullen tot hygiëne: we hebben het allemaal voor je uitgezocht! 

De juiste voeding

Een kat heeft een heel natuurlijk andere voeding nodig dan een mens of hond. Katten zijn carnivoren en hebben daarom een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten en vetten. De meeste kattenbrokken en -blikjes bevatten alle voedingsstoffen die je kat nodig heeft. Wil je weten wat precies in het blikje of zakje zit? Op de website van de Dierenbescherming vind je een overzicht van alle verschillende merken kattenvoer.

Aandacht voor je kat

Naast de juiste voeding is aandacht ook heel belangrijk voor je kat. Katten zijn gezelschapsdieren en voelen zich het prettigst met regelmatig contact met hun baasje. Hoeveel aandacht een kat precies nodig heeft, is per kat verschillend. Sommige katten zijn heel rustig en kunnen ook wel een paar uur alleen zijn, terwijl andere katten het fijn vinden om de hele dag door te spelen en te knuffelen. Kortom: kennis van je kat is key! Het is ook belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van je kat. Een kitten zal bijvoorbeeld veel meer aandacht nodig hebben dan een oudere kat.

Verschillende spullen

Als je kat binnenkomt, heb je natuurlijk wel wat spullen nodig. Denk aan een krabpaal voor je kat, kattenbak, speeltjes, water- en voederbak. Op de website van de Dierenbescherming vind je een handig overzicht van alle spullen die je nodig hebt voor je kat.

Vacht 

Last but not least: hygiëne. Een kat moet regelmatig geborsteld worden, vooral in de rui (wanneer de kat zijn jasje verliest). Daarnaast is het belangrijk dat je kat een schone kattenbak heeft. Vul de kattenbak elke dag met verschoonpoeder en ververs het hele zandpakket ongeveer één keer per week.

Kortom, er komt behoorlijk wat bij kijken als je een kat in huis neemt. Maar geen zorgen, want met deze tips ben je goed voorbereid!