Motorrijden is een enorm populaire hobby, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Motorrijden geeft een bepaald gevoel van vrijheid en het maken van een ritje is de perfecte manier om je hoofd even te legen. Motorrijden is echter ook een hobby die wel risico’s met zich meebrengt. Motorrijders zijn nog steeds oververtegenwoordigd In de cijfers van het CBS op het gebied van verkeersongevallen. Hoewel er minder motorrijders in het verkeer zijn dan automobilisten, zijn motorrijders vaker terug te vinden in het aantal verkeersslachtoffers met ernstig letsel of overlijden. Het is daarom belangrijk om een goede verzekering af te sluiten voor jezelf, voor je motor en voor eventuele andere betrokkenen bij een ongeval.
De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering
Laten we beginnen bij de belangrijkste verzekering, de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering wordt doorgaans de WA verzekering genoemd. Het is wettelijk verplicht om voor ieder motorvoertuig in Nederland een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Met deze verzekering dek je jezelf in voor de wettelijke aansprakelijkheid bij een ongeval. Op het moment dat je schade maakt aan het voertuig van een ander ben je verzekerd voor de kosten die hierbij komen kijken. Dit geldt ook voor eventueel letsel, bij een motorverzekering WA is ook dit gedekt.
De verzekering afsluiten
Naast de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering zijn er ook nog meer opties. Je kan een all-risk verzekering afsluiten en een cascoverzekering. Deze aanvullende verzekeringen dekken ook zaken zoals schade aan je eigen voertuig en eventuele diefstal of vernieling. Het afsluiten van een verzekering is tegenwoordig vrij snel gebeurd. Je kan een motorverzekering berekenen op diverse websites van vergelijkers of van aanbieders van verzekeringen. Bij het uitkiezen van de motorverzekering is het natuurlijk belangrijk dat de premie niet al te hoog is. Voor jonge motor bezitters kan dit een probleem opleveren aangezien je met meer schadevrije jaren een lagere premie betaalt. Het kan dus verstandig zijn om op het moment dat je betrokken bent bij een ongeval de schade vanuit eigen zak te betalen in plaats van de verzekeraar deze schade te laten afhandelen. Op deze manier blijf je je schadevrije jaren schadevrij en wordt je premie niet verhoogd vanwege het gebruikmaken van je verzekering. Dit geldt natuurlijk wel alleen voor blikschade waarmee lage bedragen gemoeid zijn. Op het moment dat het een serieus ongeval is moet je altijd je verzekeraar erbij betrekken. Zij helpen je dan verder op weg met het afhandelen van de schade. de verzekeraar regelt dit doorgaans met de verzekeraar van de andere partij.