Tijd voor iets nieuws in huis. De winter is hier en de kachel moet aan. Of nou ja… de kachel… dan moet die er wel zijn natuurlijk. Het installeren van een haard of kachel kan niet alleen zorgen voor een aangename temperatuur, maar ook voor meer sfeer tijdens de koude maanden. In deze blog gaan we in op het proces van het installeren van een haard of kachel. Lees je mee?

Stap 1: Kies de juiste haard of kachel

Voordat je begint met de installatie, is het belangrijk om de juiste haard of kachel te kiezen die past bij jouw interieur en verwarmingsbehoeften. Er zijn verschillende opties beschikbaar, waaronder houtkachels, gaskachels en elektrische haarden. Denk na over de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen en jouw persoonlijke voorkeuren qua stijl.

Stap 2: Plaatsing en veiligheid

Zodra je de perfecte haard of kachel hebt gekozen, is het tijd om de juiste plaatsing te bepalen. Zorg ervoor dat de gekozen locatie voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften en voldoende ruimte biedt voor een goede luchtcirculatie. Er moet een rookkanaal geïnstalleerd kunnen worden bijvoorbeeld. Houd ook rekening met de afstand tot brandbare materialen en installeer indien nodig een hittebestendige wandbekleding. Kies daarnaast voor een dubbelwandige kachelpijp om de warmte beter vast te houden zonder dat de warmte naar het metaal uitslaat en voor gevaren zorgt.

Stap 3: Voorbereiding van de ruimte

Voordat je begint met de installatie, bereid je de ruimte voor door alle meubels en decoraties te verwijderen. Bedek de vloer met een beschermende laag om deze te vrijwaren van vuil en beschadigingen. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is tijdens de installatie.

Stap 4: Installatie van de rookafvoer

Een essentieel onderdeel van de installatie is het correct aanleggen van de rookafvoer. Zorg ervoor dat deze voldoet aan de lokale bouwvoorschriften en normen. Als je niet zeker bent van je zaak, schakel dan een professional in om de rookafvoer te installeren en mogelijke gevaren te voorkomen.

Stap 5: Aansluiting op de schoorsteen of rookkanaal

Als je haard of kachel is voorzien van een rookafvoer, sluit deze dan aan op de bestaande schoorsteen of installeer een nieuw rookkanaal indien nodig. Zorg ervoor dat alle verbindingen goed zijn afgedicht om rooklekkage te voorkomen.

Stap 6: Laatste controles en onderhoud

Voordat je de haard of kachel voor het eerst gebruikt, voer je een laatste controle uit op alle aansluitingen en veiligheidsmaatregelen. Lees de handleiding grondig door en zorg ervoor dat je begrijpt hoe je de haard of kachel veilig kunt gebruiken. Regelmatig onderhoud, zoals het reinigen van de rookafvoer en het controleren van de afdichtingen, is essentieel om de veiligheid en efficiëntie te waarborgen.