In Nederland, maar ook in de rest van de wereld, worden energiekosten steeds hoger en is het voor veel mensen een luxe geworden om de verwarming aan te laten staan. Er zijn steeds meer Nederlanders die moeite hebben met het betalen van de energierekening en daardoor zelfs in de financiële problemen komen. Ook mensen met een uitstekend inkomen zijn een betrekkelijk groot gedeelte van hun inkomsten kwijt aan energie. Om daar verandering in te brengen, is het verstandig om te kijken naar alternatieve manieren om je woning te verwarmen. In dit artikel vind je enkele alternatieve manieren die over het algemeen goedkoper zijn. 

 

Infraroodverwarming is goedkoper 

Vrijwel iedereen in Nederland heeft radiatoren in zijn of haar woning staan. Hiermee worden de kamers goed verwarmd, maar het kost ontzettend veel geld om water te verwarmen met fossiele brandstoffen. Steeds meer Nederlanders kiezen er daarom voor om infraroodverwarming te installeren en dat is begrijpelijk. Infraroodverwarming is goedkoper en veel zuiniger aangezien dit op elektriciteit werkt. Daarnaast komt er bij een infraroodverwarming meer ruimte vrij dan bij het gebruik van een radiator. 

 

Houtkachel of een palletkachel 

Naast een infraroodverwarming, kun je er ook voor kiezen om een houtkachel of een palletkachel te laten plaatsen. Dit is een zeer goedkoop alternatief om je woning te verwarmen, alleen is het niet bepaald goed voor het milieu. Gelukkig bestaan er wel filters die de giftige en gevaarlijke stoffen uit de rook filteren. In het verleden was het mogelijk om subsidie te krijgen als je een palletkachel had aangeschaft, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Een van de voordelen van het plaatsen van houtkachels, is dat je goedkoop uit bent en je woning snel kan verwarmen, maar het kan daarnaast wel vervelend zijn om elke keer hout in de houtkachel te moeten stoppen. 

 

Zet je verwarming uit als het kan 

Het aanschaffen van een kachel of een infraroodverwarming is zeker niet altijd de beste oplossing die er is. Dit kan ermee te maken hebben dat je het budget niet hebt om de investering te kunnen doen, maar ook kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld kleine kinderen in huis hebt en bang bent dat zij zich zullen verbranden. Het is in dit geval handig om te kijken hoe je kan bezuinigen op je energierekening. Dat kan op allerlei verschillende manieren, bijvoorbeeld door de verwarming alleen te gebruiken als dat mogelijk is.