Vitamine C is wellicht één van de meest gekende en meest ingenomen vitamines, en dat hoeft niemand te verbazen. De talrijke gezondheidsvoordelen die eraan kunnen toegeschreven worden, zoals meer energie, een verbeterde weerstand, sterkere botten en een gezondere huid, spreken voor zich. Wil je weten of de inname van extra vitamine C ook voor jou een goed idee is? Lees dan snel verder.

Wat is vitamine C?

Vitamine C is wetenschappelijk gekend als ascorbinezuur en is een in water oplosbare vitamine. In het menselijk lichaam bevinden zich verschillende vrije radicalen die aan de cellen en weefsels ernstige schade kunnen toebrengen. Om de werking van die vrije radicalen te neutraliseren, zijn antioxidanten nodig, en vitamine C is er daar eentje van. Omdat het lichaam dit niet zelf kan aanmaken, moet de nodige hoeveelheid vitamine C uit de voeding gehaald worden, eventueel aangevuld in de vorm van supplementen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine C?

Het is een understatement om te stellen dat vitamine C een erg veelzijdige vitamine is die tal van gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Het verhogen van het energieniveau is een belangrijk voordeel dat je met het innemen van voldoende vitamine C verkrijgt. Verder heeft het ook een duidelijke positieve invloed op de gemoedstoestand en is het bevorderlijk voor het geheugen en de concentratie. Op fysiek vlak draagt vitamine C bij aan sterkere botten, sterkere tanden, een gezondere huid en gezondere haren.

Misschien minder bekende voordelen zijn dat vitamine C de opname van ijzer bevordert, dat het een ondersteuning biedt aan het immuunsysteem en dat het de aanmaak van collageen bevordert.

De kracht van supplementen

Hoewel veel vitamines, en dus ook vitamine C, uit de voeding kunnen gehaald worden, kan het soms nuttig zijn om voor een extra dosis te zorgen. Vitamine C is de vorm van een voedingssupplement is vrij verkrijgbaar en is eigenlijk voor iedereen een aanrader, voornamelijk omdat het lichaam niet in staat is dit zelf aan te maken. Let er natuurlijk wel op dat je vitamines steeds bij een erkende verdeler aankoopt om zeker te zijn van een goede kwaliteit. 
Supplementen ondersteunen op verschillende vlakken het functioneren van het lichaam, denk naast vitamine C maar aan bijvoorbeeld DIM complex supplement, magnesium, ijzer, foliumzuur, vitamine D en dergelijke meer. Je arts, apotheker of voedingscoach kan je er nog veel meer over vertellen en je helpen om de juiste keuzes te maken.