Het kopen van een elektrische auto is leuk en spannend. En je moet wel een paar dingen in je achterhoofd houden als je op zoek bent naar een nieuwe wagen. Het is namelijk nogal een aankoop en je wilt er geen spijt van krijgen. Zeker als het om een elektrische wagen gaat, kan dit extra nieuw zijn. In deze blog vertel ik je over die punten. Lees je mee?

Hoe diep is de portemonnee?

Voor je kan gaan rondshoppen, is het belangrijk om te bepalen wat je budget is. Elektrische auto's kunnen namelijk duurder uitvallen dan vergelijkbare benzine- of dieselauto's. Je moet dus weten wat je je precies kan veroorloven en of de auto’s binnen dat budget naar je smaak zijn.

Waar moet je naartoe?

Dan is het belangrijk om te overwegen hoeveel kilometers je per dag gaat rijden. Als je ver weg moet voor werk, moet de auto die afstand wel af kunnen leggen. Elektrische auto's hebben over het algemeen een kortere afstand die ze kunnen afleggen in één keer, dus als u vaak lange afstanden moet afleggen, wil je misschien liever een auto kiezen met een grotere batterijcapaciteit. Het ding is namelijk dat je met een benzineauto makkelijk weer de tank bij kunt vullen. Dat zit met een elektrische wagen iets anders.

Laden in plaats van tanken

Ook is het belangrijk om te overwegen hoe je de auto precies gaat opladen. Dat is namelijk de manier om hem te laten rijden. Je kan thuis een slimme laadpaal van Zonneplan laten installeren. Een auto bijtanken is zo gedaan maar een elektrische auto opladen, kost best wat tijd en je hebt wellicht niet altijd zin om daarop te wachten. Daarnaast kost het laden en parkeren bij een laadlocatie geld. Uiteraard kost benzine tanken ook geld, maar hierbij hoef je geen parkeerkosten te betalen. De precieze laadpaal kosten voor een laadpaal van Zonneplan kan je online terugvinden.

Wie gaan er mee?

En voor iedere auto is het belangrijk om te overwegen hoeveel zitplaatsen je nodig hebt. Sommige elektrische auto's hebben slechts twee zitplaatsen, terwijl andere vijf of zes zitplaatsen hebben. Daarnaast wil je ook de kofferbak grootte in overweging meenemen. Heb je veel ruimte nodig? Moet de hond ook meekunnen? Of is een klein beetje kofferbakruimte genoeg?

Als je deze factoren in overweging neemt, kun je de juiste elektrische auto vinden. Elektrisch rijden is niet alleen beter voor het milieu, maar is ook vaak duurzamer voor jouzelf op de lange termijn. Het kost iets meer in eerste instantie maar het kan uiteindelijk goedkoper zijn omdat fossiele brandstof meer blijft kosten.