Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je graafwerkzaamheden moet doen. Zo zie je dit bijvoorbeeld vaker gebeuren, wanneer ze woningen aan het bouwen zijn. Hoewel het graven er misschien makkelijk uitziet, komt er veel bij kijken. Zo is het van belang dat je graafwerkzaamheden volgens bepaalde stappen uitvoert. Alleen wat zijn deze stappen dan precies? Hieronder lees je daar meer over!

Stap 1: Doe een graafmelding

Als eerste is het van belang dat je een graafmelding doet. Zo kun je een klic melding aanvragen. Hierdoor krijg je namelijk digitale informatie. Deze informatie gaat dan over de beheerder van de grond waar je bijvoorbeeld wilt graven. Hier kunnen mogelijk nog kabels en leidingen liggen. Door middel van de informatie die je door de graafmelding krijgt, kun je op de juiste manier aan de slag met het graven. Hierdoor voorkom je mogelijke schade aan de kabels en leidingen. Dat is toch een stuk veiliger, want anders kun je gevaarlijke situaties creëren. 

Stap 2: Controleer waar de kabels en leidingen liggen

Op het moment dat je de graafmelding hebt gedaan, krijg je ook meer inzichten over waar wellicht kabels en leidingen liggen. Belangrijk is het dan dat je niet direct gaat graven. Het is handig om hiervoor een ontwerp te maken. Zo kun je ook een oriëntatieverzoek doen, waardoor je informatie krijgt over de ligging van de kabels en leidingen in het gebied waar je wilt gaan graven. Daarnaast kun je dan informatie over de netbeheerder ontvangen. Zij zullen dan vertellen waar de kabels en leidingen liggen.

Stap 3: Wat doe je met de kabels en leidingen

Als het goed is heb je nu een graafmelding gedaan. Hierdoor weet je meer over de plaats waar je wilt gaan graven. Denk hierbij aan de nodige kabels en leidingen. Belangrijk is het nu goed na te denken over het graafwerk wat je wilt verrichten. Wanneer je bijvoorbeeld een woning wilt gaan bouwen, moet je ook even controleren of dit gaat op dat stuk grond. 

Stap 4: Tijd voor graafwerkzaamheden

Wanneer je goed onderzoek hebt gedaan naar de grond waar je wilt gaan graven en daarnaast ook een goed plan hebt staan voor de graafwerkzaamheden die je wilt gaan doen, kun je aan de slag. Hierbij kun je dan daadwerkelijk de graafwerkzaamheden gaan starten. Zorg hierbij dat je de juiste middelen hebt om het graven te laten lukken en vraag zonodig mankracht om te helpen.